Instruktor: Sebastian Tomczyk
Pracownia gospodarstwa domowego ma na celu naukę podstawowych czynności przydatnych w życiu codziennym takich jak: gotowanie, przygotowywanie różnych potraw, korzystanie z różnych przepisów kulinarnych, porcjowanie, wydawanie potraw. Uczestnicy pracowni uczą się wykonywania powtarzalnych czynności, które będzie można wykorzystać w pracy w gastronomii.
Do zadań pracowni należy:
- przygotowywanie różnego rodzaju dań śniadaniowych, obiadowych, deserów oraz potraw na uroczystości WTZ,
- posługiwanie się narzędziami i urządzeniami kuchennymi, obsługa sprzętu AGD,
- poznawanie sklepów i robienie zakupów niezbędnych towarów do przygotowywania posiłków,
- poznawanie wartości pieniądza poprzez poznawanie cen,
- poznawanie terminów przydatności do spożycia,
- poznawanie informacji o danym produkcie poprzez czytanie składów na opakowaniach,
- nauka estetycznego nakrywania stołu, dobierania odpowiedniej zastawy stołowej,
- nauka zasad zdrowego żywienia,
- przygotowywanie pogadanek na tematy żywieniowe dla innych pracowni,
- przygotowywanie degustacji potraw dla innych uczestników
- nauka utrzymania czystości i higieny w kuchni oraz wykonywania wszelkich czynności porządkowych
Okolicznościowo uczestnicy pracowni wspomagają inne pracownie w wykonywaniu rękodzieła , doskonaląc tym samym umiejętności współdziałania, wzajemnej pomocy oraz poczucia odpowiedzialności za powierzone zadanie. Uczestnicy biorący udział w zajęciach zobowiązani są do bezwzględnego przestrzegania higieny osobistej oraz zasad bezpieczeństwa i higieny pracy. Zajęcia realizowane są na podstawie „Indywidualnego programu rehabilitacji” przygotowanego dla każdego uczestnika po uwzględnieniu indywidualnych umiejętności oraz możliwości. Instruktor pracowni współpracuje z pozostałymi instruktorami i utrzymuje stały kontakt z rodzicami/opiekunami uczestników WTZ.